logo voetbalvereniging Viboa Winsum19 augustus 2015: Deze woensdagavond verzorgden de trekkers van het VN panel in Winsum een informatieve bijeenkomst. Ongeveer 30 geïnteresseerden, kandidaat panelleden en vertegenwoordigers van vrije tijds verenigingen en instellingen waren te gast in de kantine van voetbalvereniging Viboa. In de eerste helft lag de nadruk opi informatie over het VN panelplan, het VN verdrag voor de rechten van mensen met een beperking en de kern van beide, het begrip "toegankelijkheid". Dit keer is veel gebruikgemaakt van illustratief beeldmateriaal. Vóór deze bijeenkomst hadden zich al 8 (van de beoogde 15) kandidaten gemeld. We verwachten dat met deze bijeenkomst dit aantal weer groeit. Op 16 februari volgt opnieuw een informatiebijeenkomst waarvoor iedereen met interesse zich kan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

logo van de Week van de ToegankelijkheidDe tweede helft werd aangegrepen door de organisatie van de Week van de Toegankelijkheid (5-10 oktober) om het gezelschap over deze week te informeren. Het thema luidt dit jaar "Welkom bij de club", beter passend kon het niet. Het verenigingsleven is belangrijk voor mensen met een beperking. Het is belangrijk voor het sociale leven en natuurlijjk ook voor de gezondheid naast een plezierige vrije tijdsbesteding. Deelnemers werden uitgedaagd om ideeën aan te dragen waarmee in Winsum de Week van de Toegankeliijkheid zou kunnen worden ingevuld.
Een idee was een wervingscampagne van vrijwilligers onder mensen met een beperking. Het is bekend dat verenigingen kampen met een tekort aan vrijwilligers. Een eyeopener was dat je als vrijwilliger niet per sé een sterk gestel hoeft te hebben, dat je niet per sé hoeft te sporten om bij een (sport)vereniging te horen. Allemaal inzichten die Aartjan ter Haar van Ieder(in) meebracht samen met verschillende hulpmiddelen om het organiseren van een passende activiteit in de Week te organiseren.
De projectorganisatie van de Coalitie hoopt van harte dat de Winsumse samenleving de Week van de Toegankelijkheid aangrijpt om bewustwording te vergroten van het feit dat iedereen er toe doet en dus mee moet kunnen doen in het verenigingsleven.