20 mei 2016: Gisteren vond de ervaringsdag VN panels in beweging .... plaats in het gemeentehuis van Westerveld in Diever (Zuid West Drenthe). Hier kwamen 80 panelleden en geïnteresseerden in de panels bij elkaar om ervaringen te delen en elkaars vragen te beantwoorden. De raadszaal was hiermee tot de laatste stoel bezet. De dag verliep in een goede sfeer en gaf veel deelnemers energie om ook aan de slag te gaan.

In de middag is ook de "lokale inclusie-agenda" onderwerp van gesprek geweest in regionaal ingedeelde groepen. Dit is een nieuwe opdracht aan gemeenten van de Tweede Kamer om de indruk van vrijblijvendheid van het onderwerp tegen te gaan. Binnenkort vindt u hieronder op deze plaats links naar de opbrengsten van deze dag.

9 mei 2016: Het VN panel in Tynaarlo heeft namens inwoners van het dorp Zeijen de slechte begaanbaarheid van het wandelpad langs de Brink aan de orde gesteld. Voor mensen die slecht ter been zijn, een rolstoel of rollator gebruiken of ander rollend materieel is het pad haast niet meer te nemen. Deze mensen wijken uit naar de openbare weg. Het enige alternatief om in het dorp de Brink over te steken.

Dat een VN panel met anders naar de wereld kijkt dan andere burgers wordt duidelijk met dit knelpunt. Onlangs wandelde de belangenvereniging nog met de burgemeester over dit pad en werden de gebreken niet gesignaleerd.

Samen met de belangenvereniging en met een lijst met handtekeningen toog panellid Vrouwkje Klasen naar de gemeente. Zij werden begripvol ontvangen om tekst en uitleg te geven. Maar wat nog belangrijker is, de gemeente heeft toegezegd voor de bouwvakvakantie het pad te effenen. Uiteraard wel met behoud van de karakteristieke handgebakken waaltjes.

2 april 2016: Onder de titel "VN verdrag in beweging" vindt op 19 mei een dag plaats die draait om de ervaringen met de 3 panels. De gemeente Westerveld (Zuid West Drenthe) is gastheer voor de conferentie. Tijdens deze dag ontmoeten leden van de verschillende panels elkaar. Zij wisselen hun ervaringen onderling en met andere geïnteresseerden uit. De Coalitie voor Inclusie zet de leerpunten met het opbouwen van panels voor de deelnemers op een rij. Omdat de Tweede Kamer op 21 januari besloot om van gemeenten een "inclusieagenda" te verlangen, gaan we het daar ook over hebben. Want zo'n agenda maak je in gedacht het VN verdrag natuurlijk SAMEN. Als u geinteresseerd bent om deze ervaringsdag bij te wonen, kunt u het programma opvragen en de Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. om een uitnodiging verzoeken.

12 maart 2016: Sinds vorig jaar is Ieder(in) lid van het European Disability Forum. Beiden zijn koepelorganisaties voor organisaties die specifiek van belang zijn voor mensen met een handicap. Ieder(in) voor Nederland, EDF voor Europa. Ieder(in) organiseerde de ledenvergadering van EDF met als thema "going local". Leden uit 30 verschillende landen kwamen op 13 maart naar Schiphol voor een conferentiedag over dit thema. Een van de panelleden reisde voor deze gelegenheid af, legde contacten en vertelde de verzamelde collega's over de VN panels. Er was veel interesse in het experiment. Dat kan goed van pas komen, want vanuit de vereniging Inclusie Nederland worden de Europese contacten op dit moment bendaderd. Het idee is om nog een project met de VN panels te organiseren. En nu dan met een Europees tintje.

Het panel in Winsum heeft inmiddels haar training afgerond. Boordevol plannen om aan te pakken en de taken onderling verdeeld. De website www.vnpanelwinsum.nl wordt opgebouwd. Een werkgroep heeft het plan opgevat om een film te gaan maken om te illustreren hoe een indicatie voor zorg of ondersteuning op een goede manier tot stand komt. Andere panelleden buigen zich over het ontwikkelen van een App waarmee Winsum qua toegankelijkheid in kaart kan worden gebracht. Weer een ander panellid buigt zich over het PR materiaal.
Ondertussen is het panel van Oldambt gevormd en aansluitend in training gegaan. Veel enthousiasme ook in deze groep. In dit panel zitten ook mensen die in verband met hun handicap hun huis niet uit kunnen. Het panel heeft al een kantoorruimte geregeld in de Boschpoort in Winschoten. En een aantal panelleden bogen zich op verzoel van de gemeente in februari al over de tekeningen voor de herinrichting van het stationsgebied in Winschoten. In Oldambt dus een vliegende start. Eind maart al weer de laatste trainingsmiddag.

Het VN Panel Tynaarlo onderzocht de toegankelijkheid van het gemeentehuis in Vries. Er zijn flink wat punten naar voren gekomen die voor verbetering in aanmerking komen. De leden van het VN Panel hebben het onderzoek tijdens een nieuwjaarsreceptie aan de gemeenteraad aangeboden. Naast een toegankelijk gebouw pleit het VN Panel ook voor begrijpelijke taal door de gemeente. Lees hier het rapport. Nieuwsgierig naar de activiteiten van dit VN Panel? Surf naar de website.

Jolanda Dale nam het initiatief tot het VN Panel Oldambt, dat de uitvoering van het VN verdrag gaat coordineren in de gemeente.

7 november 2015: Het VN panel Winsum kwam in actie tijdens een Inspiratiemarkt voor zorg & ondersteuning voor de inwoners van Winsum. Doel was het peilen van de ervaringen met 'het keukentafelgesprek' en het werven van nieuwe panelleden.

In de nieuwe WMO is de gemeente verplicht om bij keukentafelgesprekken maar ook in andere situaties een onafhankelijk cliëntenadviseur aan te bieden.
Veel mensen weten dit niet.
De zorgvragenden kunnen zelf kiezen wie ze als onafhankelijk cliëntenadviseur willen. De gemeente heeft dit jaar aan de organisatie MEE budget gegeven om deze functie te vervullen. De kosten voor het gebruik van een cliëntenadviseur bij de keukentafelgesprekken zijn voor rekening van de gemeenten.

In een gezellige sfeer maakten de bezoekers van de markt kennis met het VN panel en ontstonden gesprekken over zorg en het VN verdrag inzake de rechten personen met een beperking. Wilt u uw ervaringen delen over het keukentafelgesprek? Vertel dan uw verhaal op het VN vertelpunt.

30 september 2015: In het Noorden van het land hebben verenigingen nog maar zelden gehoord van de Week van de Toegankelijkheid. In augustus is Ieder(in) daarom komen toelichten in Winsum. Kandidaat panelleden en drijvende krachten achter het panel wilden de kans niet voorbij te laten gaan. Een mooie gelegenheid om het thema "toegankelijkheid" onder de aandacht te brengen. Want dat is waar het VN Verdrag voor de rechten van mensen met een beperking over gaat: Er aan denken dat informatie voor iedereen te begrijpen moet zijn, dat ieder kind naar school kan en er ook werk is passend bij ieders talenten. De slogan van de week is dit jaar "Welkom bij de club". Dus ook activiteiten waar iedereen in zijn vrije tijd aan mee kan doen zijn toegankelijk. De kandidaat panelleden en betrokkenen in de schil er omheen raakten geïnspireerd door de voorbeelden. Zij stelden samen een programma samen.

In de week maken panelleden een ronde langs verschillende clubs, een heuse clubtour dus. Om te ervaren hoe het met de toegankelijkheid is gesteld. Niet alleen of je er met de rolstoel (binnen) kunt komen, maar ook hoe mensen met een beperking worden bejegend.Ook gaan panelleden met vertegenwoordigers van de clubs het gesprek aan. Over toegankelijkheid natuurlijk, over wat het voor de club betekent als iemand met een bepaalde handicap meedoet. En ook andersom, wat het voor de persoon met een beperking betekent.
Iedereen is natuurlijk welkom om mee te komen doen. Met of zonder beperking. We hebben een lijst met relevante vragen klaarliggen om het met elkaar over te hebben. 

maandagochtend 5 oktober, ronde 1
9.30: fitnesscentrum Veldwijk, Onderdendamsterweg 34, 9951TD Winsum
11.30: De Blauwe Schuit, Warfstraat 1, 9951BS Winsum (diverse activiteiten waaronder keramiek)

zaterdagmiddag 10 oktober, ronde 2, in aanwezigheid van wethouder Marc Verchure
13.00: Dorpshuis Baflo, Heerestraat 21, 9953PH Baflo (diverse activiteiten)
14.30: voetbalvereniging Viboa, Schouwerzijlsterweg 7, 9951TG Winsum

Voor meer informatie over het programma kan gebeld worden op 06-21878297 (jeroen) of 06-36557701 (Nik)

16 september 2015: In de Onstaheerd in Sauwerd kwamen panelleden en andere betrokkenen bij elkaar. Ze bespraken met elkaar de vragen die zij nog hebben bij het VN panel voor Winsum en hadden het over de aanstaande Week van de Toegankelijkheid. De opbrengst van de avond was groot. 2 Nieuwe panelleden meldden zich aan. En een aantal deelnemers kreeg nog nieuwe ingevingen om mogelijke panelleden te benaderen. De tennisvereniging lanceerde haar voornemen om deze winter met het panel de mogelijkheden voor rolstoeltennis te gaan onderzoeken. Voetbalvereniging Viboa wil graag dat het panel kritisch kijkt naar de toegankelijkheid van haar vereniging. Tijdens een eerdere bijeenkomst hebben we al gemerkt dat verenigingen nu ook beseffen dat vrijwilligers en supporters een beperking kunnen hebben. Na een heerlijke pompoensoep met lekkere broodjes heeft het gezelschap een programma voor de Week van de Toegankelijkheid in elkaar gezet.

 

logo voetbalvereniging Viboa Winsum19 augustus 2015: Deze woensdagavond verzorgden de trekkers van het VN panel in Winsum een informatieve bijeenkomst. Ongeveer 30 geïnteresseerden, kandidaat panelleden en vertegenwoordigers van vrije tijds verenigingen en instellingen waren te gast in de kantine van voetbalvereniging Viboa. In de eerste helft lag de nadruk opi informatie over het VN panelplan, het VN verdrag voor de rechten van mensen met een beperking en de kern van beide, het begrip "toegankelijkheid". Dit keer is veel gebruikgemaakt van illustratief beeldmateriaal. Vóór deze bijeenkomst hadden zich al 8 (van de beoogde 15) kandidaten gemeld. We verwachten dat met deze bijeenkomst dit aantal weer groeit. Op 16 februari volgt opnieuw een informatiebijeenkomst waarvoor iedereen met interesse zich kan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

logo van de Week van de ToegankelijkheidDe tweede helft werd aangegrepen door de organisatie van de Week van de Toegankelijkheid (5-10 oktober) om het gezelschap over deze week te informeren. Het thema luidt dit jaar "Welkom bij de club", beter passend kon het niet. Het verenigingsleven is belangrijk voor mensen met een beperking. Het is belangrijk voor het sociale leven en natuurlijjk ook voor de gezondheid naast een plezierige vrije tijdsbesteding. Deelnemers werden uitgedaagd om ideeën aan te dragen waarmee in Winsum de Week van de Toegankeliijkheid zou kunnen worden ingevuld.
Een idee was een wervingscampagne van vrijwilligers onder mensen met een beperking. Het is bekend dat verenigingen kampen met een tekort aan vrijwilligers. Een eyeopener was dat je als vrijwilliger niet per sé een sterk gestel hoeft te hebben, dat je niet per sé hoeft te sporten om bij een (sport)vereniging te horen. Allemaal inzichten die Aartjan ter Haar van Ieder(in) meebracht samen met verschillende hulpmiddelen om het organiseren van een passende activiteit in de Week te organiseren.
De projectorganisatie van de Coalitie hoopt van harte dat de Winsumse samenleving de Week van de Toegankelijkheid aangrijpt om bewustwording te vergroten van het feit dat iedereen er toe doet en dus mee moet kunnen doen in het verenigingsleven.