De verkiezing van de Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland maakt de ervaringen van mensen zichtbaar: welke gemeenten in ons land zijn al drempelvrij en waar stuiten mensen met een beperking nog te vaak op barrières? De ranglijst die zal ontstaan, zal alle 388 gemeentes op een opbouwende manier inspireren, wakker schudden en aanmoedigen. De verkiezing is een gezamenlijk initiatief van de campagne Nederland Onbeperkt en de app en website Ongehinderd. Het resultaat van de verkiezing wordt het eerste landelijke overzicht van de prestaties van de Nederlandse gemeenten, aan de hand van persoonlijke beoordelingen van het gehele Nederlandse publiek, met verdiepend onderzoek op de levensdomeinen wonen, werken, leren en vrije tijdsbesteding.  http://www.vgn.nl/artikel/25791#

Op 29 november 2017 vindt het eerste Nationale Congres Gelijk = Gelijk plaats in het Beatrix Theater in Utrecht. Dit evenement is georganiseerd om onder de aandacht te brengen dat er in Nederland een belangrijk verdrag in werking is getreden. En dat we dit verdrag van woorden in daden moeten omzetten. Het gaat uiteraard om het jullie welbekende verdrag voor de rechten van mensen met een chronische ziekte of beperking van de Verenigde Naties. Het congres is bedoeld om Gemeenten te inspireren om er mee aan de slag te gaan eventueel samen met VN-ambassadeurs.

In goed overleg met de organisator hebben we een voorbeeldbrief gemaakt die jullie naar je Gemeente kunt sturen om samen met hen af te reizen naar Utrecht. De organisatie van het congres heeft besloten om Gemeenten korting te geven als zij één of meer VN-ambassadeurs als gast meenemen.

De actie heeft drie doelen:

  1. Gemeenten verleiden om naar het congres toe te gaan om zich te laten inspireren door toonaangevende sprekers en de voorbeelden die zij deelnemers aanreiken.
  2. Een kernthema van het verdrag onder de aandacht te brengen: “Niets over ons, zonder ons”.
  3. (Ervarings)deskundige burgers in gesprek te brengen met hun Gemeente door een dag met elkaar op te trekken en zo van elkaar te leren.

Zet 29 november meteen in je agenda en verstuur de brief!

Je kunt op verschillende manieren het VN-verdrag Handicap uitleggen. Je kunt vertellen waarom het verdrag er is gekomen of wat we er mee willen bereiken. Het is de kunst om luisteraars een beeld te geven van het bijzondere karakter van het verdrag. Immers veel mensen die van het verdrag horen, denken al gauw dat ze weten "waar het over gaat".

Een aantal VN-ambassadeurs heeft benoemd welke aspecten van het VN-verdrag kenmerkend zijn. Zij kwamen tot 5 karakteristieken die samen goed weergeven wat de essentie van het verdrag is. VN-ambassaderus maakten hier samen met collega Jan Troost ( www.inclusieverenigt.nl ) 5 korte filmpjes over. Die filmpjes kunnen VN-ambassadeurs gebruiken bij hun uitleg over het verdrag. Door ze te tonen bij een presentatie of als voorbeeld voor een eigen verhaal. 

  1. Anouk Bolsenbroek - inclusie, de inclusieve samenleving
  2. José Smits - iedereen is gelijk
  3. Jeanet Wardeniers en Henk van Dijk - eigen regie
  4. Hendrik Jan Menninga - niets over ons, zonder ons
  5. Jiska Stad - toegankelijkheid is een breed begrip

Op deze pagina staan de kennisclips op een rij. Via de links start je ze op YouTube (kanaal VN - vertelpunt). Veel inspiratie!

Als jij VN-ambassadeur bent of wilt worden, kan je je aanmelden voor de cursus “De VN-ambassadeur vertelt”. Daarin leer je samen met collega ambassadeurs hoe je jouw boodschap beter kunt overbrengen. Gedurende twee middagen gaat het over hoe jij het beste kunt vertellen over het VN-verdrag. Let op: Je kennis van het verdrag vergroten is niet het doel! De cursus staat nu gepland op de volgende plaatsen:

·         Sittard, 11 en 25 september bij Huis voor de Zorg

·         Groningen, 5 en 19 oktober bij Zorgbelang Groningen

·         Arnhem, 21 september en 6 oktober bij Zorgbelang Gelderland

Door te klikken op jouw voorkeurslocatie kan je je rechtstreeks aanmelden bij de Academie van PGOsupport.

In de laatste nieuwsbrief werd een oproep gedaan voor VN-ambassadeurs die met hun gemeente samenwerken. Dit was naar aanleiding van een vraag van de kwartiermakers Evert Verkade en Co Engberts om hun ervaringen te spiegelen. Kwartiermakers zijn de mensen die voorbereidend werk doen voor iets nieuws. Vooral om dat in goede banen te leiden. Dat nieuwe is in dit geval de landelijke implementatie van het VN-verdrag, de uitwerking van het plan hiervoor met alle betrokken partijen. Spiegelen is dat je vanuit een andere invalshoek een reactie geeft op wat iemand te vertellen heeft. In dit geval dus de (ervarings)deskundigheid van VN-ambassadeurs.

Het eerste half jaar van het project VN- Ambassadeurs aan de slag zit erop. Daarom maakten we voor de stuurgroep een tussenverslag waarin we hebben weergegeven wat we vanaf het begin van dit jaar tot half juni hebben gedaan. Je leest het tussenverslag hier.. 

VN pluim

Vandaag is het precies 1 jaar geleden dat het VN-verdrag van kracht werd in Nederland! Voor ons project VN-ambassadeurs ad slag de aftrap om op zoek te gaan naar wat er al wel bereikt is in het afgelopen jaar.

Ken je een voorbeeld waardoor meer mensen mee konden doen en de samenleving toegankelijker werd of iemand zich heel erg ingezet heeft om het VN-verdrag waar te maken en wat dat heeft opgeleverd? Een voorbeeld waardoor meer mensen, ondernemers, overheden, verenigingen, scholen, werkgevers en anderen geïnspireerd worden om aan de slag te gaan. Geef een VN-pluim via Twitter of Facebook met #vnpluim en deel het voorbeeld op ons Vertelpunt. http://bit.ly/2q5D5rT.

Wij verzamelen de pluimen het hele jaar zodat we elke maand kunnen laten zien waar het VN-verdrag waargemaakt wordt in Nederland onder het motto #meedoeniseenrecht en #hetkanwel!

    

Lees hier de nieuwsbrief van het project VN-ambassadeurs aan de slag. 

In Zeeland zijn wij, twee VN-ambassadeurs Alex de Vos en Fini de Paauw, bezig om ons te verbinden met een recent gestart project van de stichting Social Delta Zeeland over arbeidsparticipatie en vrije tijds besteding. Op dit moment werken we aan een voorstel om aan dat project een bijdrage te gaan leveren.
 
Contacten worden ook gelegd met de Roosevelt Academie en de zorginstelling Arduin (donateur van de Coalitie). Beiden organisaties die ieder op hun manier bezig zijn met het bevorderen van de inclusieve samenleving. Ook hebben we inmiddels contact met de burgemeester van Middelburg. Burgemeester Harald Bergmann, is namelijk de voorzitter van de Commissie Internationaal van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) de Commissie waar het VN Verdrag onder valt!
 
Met het aangaan van deze partnerschappen willen we van Zeeland DE inclusieve provincie van Nederland maken. Dit is een grote ambitie maar wij denken dat de tijd er rijp voor is!
 
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.en Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 
een foto met Alex de Vos
foto met Fini de Paauw

Op 21 juni 2017 is het Besluit Toegankelijkheid van kracht geworden. Dit is de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) waarin toegankelijkheid als norm uitgewerkt wordt. Dit is bij ratificatie door Otwin van Dijk c.s. gevraagd. Over de eerste versie ontstond veel drukte omdat het de bedoeling niet dekte. Maar ook omdat het verdrag niet was nageleefd door de doelgroep niet te betrekken. De Tweede Kamer heeft staatssecretaris Martin van Rijn toen gevraagd om een nieuwe versie te maken. Deze AMvB maakt vooral concreet wat ontoegankelijkheid is. De nieuwe versie stelt ook eisen aan de actieplannen die in het landelijke implementatieprogramma zijn aangekondigd. Het is daarmee een goed voorbeeld van hoe lokaal ook met en door gemeenten aan toegankelijkheid kan worden gewerkt.

De inclusieve samenleving in je partijprogramma. Handreiking voor de lokale Politiek 2018-2022.

In maart 2018 vinden op de meeste plaatsen in Nederland gemeenteraadsverkiezingen plaats. De politieke partijen gaan zich de komende tijd voorbereiden door een verkiezingsprogramma te maken. Wat is mooier dan dat politieke partijen van het VN-verdrag een belangrijk onderwerp maken! Een collega VN-ambassadeur heeft daarom een handreiking voor politieke partijen gemaakt. Het is een oproep die naar de lokale afdelingen van politieke partijen kan worden gestuurd. Hierin wordt gevraagd om van “de inclusieve samenleving” een onderwerp in hun verkiezingsprogramma te maken. In het Netwerk van Inclusieve Gemeenten is een handreiking ontwikkeld om politieke partijen bewust te maken van het belang van het VN-verdrag. Download  de handreiking hier